Gedifferentieerd onderwijs

Op obs De Toermalijn geloven wij dat elke leerling uniek is en dat er op veel gebieden verschillen tussen leerlingen zijn. Deze verschillen zijn van invloed op wat een leerling kan leren, het tempo waarin hij leert en de ondersteuning die de leerling nodig heeft. Het inspelen op die verschillen zorgt voor optimalisering van het leerproces.

Onze leerkrachten gaan bewust, positief en planmatig om met de cognitieve, metacognitieve en culturele verschillen tussen de leerlingen en zij stemmen daarop hun onderwijs af. Het uitgangspunt van differentiëren is dat de leerling uitgedaagd wordt in zijn/haar zone van naaste ontwikkeling. Dit betekent dat een leerling zich op een bepaald niveau van ontwikkeling bevindt en dat de leerkracht de volgende stap in het leerproces aanbiedt. Deze volgende stap is voor iedere leerling weer anders. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er doelgericht verschillen in werkvorm, materiaal, tempo of volgorde worden aangebracht binnen één klas. 

 

Parelklas

Sinds maart 2014 is er een Parelklas op de Toermalijn. Om een zo breed mogelijk onderwijs aan te bieden, heeft de Toermalijn een Parelklas opgericht voor kinderen met een verstandelijke beperking (cluster 3-ZML school). In deze groep bieden we maximaal 12 kinderen met verschillende beperkingen en varierend in de leeftijd van vier tot twaalf. Ze hebben een verstandelijke beperking en daarnaast nog andere problematiek, bijvoorbeeld op het gebied van motoriek of spraak en taal. 

 

De Parelklas vult een leemte op tussen het regulier onderwijs en het speciaal onderwijs. In de Parelklas kunnen leerlingen van de goede dingen van beide opties profiteren. Elke leerling zit gewoon in de reguliere klas en op de momenten waarop dat niet lukt, komen ze naar de parelklas. Alle kinderen van de parelklas hebben een individueel dagprogramma. Dat is maatwerk. Sommige leerlingen zijn vrijwel de hele dag in de reguliere groep, anderen maken er alleen de sociale momenten mee, zoals de dagopening, buitenspelen, muziekles, gymles en de creatieve activiteiten. Dit is wat ons betreft écht inclusief onderwijs!

 

De parelklas wordt gecoördineerd door parelklas-leerkracht en IB’er Petra Leermakers en parelklas-leerkracht Suzanne Aarden. Voor vragen over leerlingen, het parelklasconcept en verzoeken voor rondleidingen kunt u met hen contact opnemen via parelklas@markantonderwijs.nl.

 

TOP-klas

Samen met onze buurschool kbs De Spindel, wordt er twee dagdelen per week onderwijs gegeven aan de TOP-klas. Deze klas is speciaal voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 die meer leren door te doen in plaats van de lesstof te leren uit boeken. Door een meer praktische benadering is de verwachting dat de leerlingen zich competenter voelen over hun eigen kennis en vaardigheden, een beter zelfbeeld krijgen en daardoor ook meer zullen profiteren van de reguliere lessen. 

 

Met een groep van maximaal 12 leerlingen voeren we verschillende soorten opdrachten uit die passen binnen thema’s als voeding, groen en milieu, zorg, sport en techniek. En alles vanuit een creatieve invalshoek, met aandacht voor studievaardigheden en zelfredzaamheid. Daarnaast worden er ook excursies ingepland naar bedrijven, scholen en zorginstellingen. Kortom: de handen gaan uit de mouwen! 

 

De groep wordt begeleid door Liselotte Postma van obs De Toermalijn en Karlijn Peperkamp van kbs De Spindel. Heeft u vragen over de TOP-klas? Neem dan via lpostma@markantonderwijs.nl of via karlijnpeperkamp@hegroenelint.nl contact op.

 

Plusklas

Om tegemoet te komen aan de behoefte van de meer- en hoogbegaafde leerlingen heeft onze school, voor de groepen 3 tot en met 8, een plusklas. Deze is speciaal bestemd voor leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong. 

De plusleerling krijgt een dagdeel per week door de plusleerkracht in groepsverband een aantal uren begeleiding. In de plusklas vinden gezamenlijk extra uitdagende activiteiten op allerlei gebied plaats. Te denken valt aan het leren van extra talen, wiskundige verdieping of juist thematische uitdaging. Per periode van vier tot vijf weken ontvangen de leerlingen een werktaak met opdrachten die in de reguliere groep gemaakt worden. Dit gebeurt in de tijd die vrijkomt door het versnellen van de aangeboden stof.

 

Om in aanmerking te komen voor plaatsing in de plusklas dient een leerling te voldoen aan de gestelde Cito-criteria; A of A+ op alle getoetste onderdelen. Zelfstandigheid, bereidheid tot samenwerken, motivatie, inzet, werkhouding, creatief denken en de resultaten van de methodetoetsen spelen daarnaast een belangrijke rol. De groepsleerkracht, de intern begeleider en de plusleerkracht beslissen samen of er een plaatsing voor een proefperiode van ongeveer twee maanden zal plaatsvinden. Na afloop van de proefperiode volgt al dan niet een definitieve plaatsing. Mocht een leerling niet voldoen aan alle gestelde criteria maar wel behoefte hebben aan extra uitdaging op een of meer vakgebieden dan biedt de groepsleerkracht verdiepings- of verrijkingsstof aan.

 

De groepsleerkracht, de intern begeleider en de plusleerkracht evalueren de voortgang van de plusleerling regelmatig. Na de halfjaarlijkse afname van de Cito wordt bepaald of continuering van deelname aan de plusklas raadzaam is. De resultaten dienen op A of A+ niveau te zijn maar ook de werkhouding, motivatie en inzet van de leerling zijn van belang.
Heeft u vragen over de plusklas op obs De Toermalijn? U kunt via lpostma@markantonderwijs.nl contact opnemen met plusklas-leerkracht Liselotte Postma. Heeft u vragen over HB-onderwijs van Markant-Leersaam in Breda in het algemeen? Neem dan contact op met het HB-loket via hbloket@markantleersaam.nl of kijk op de website van het HB-loket. Klik daarvoor hier.

 
Cookie instellingen